Bambes amb Gore-Tex: Són necessàries per córrer per muntanya?

Pol Puig Collderram

Córrer per muntanya és un dels pocs esports del món que es pot practicar sempre que ens vingui de gust. Per poder-ho fer amb seguretat i comoditat cal estar equipats amb el material adequat per a cada situació. No és cap secret que l’elecció de les bambes és un dels punts més importants a l’hora de córrer. Segons el terreny, la distància, el nostre cos i la manera de còrrer, haurem d’escollir el model que més s’adapti a nosaltres. D’aquesta manera només ens haurem de concentrar en gaudir de la muntanya mentre correm.

Per un bon grapat de corredors la pluja i el fred no son cap problema a l’hora de sortir a córrer per la muntanya. Tant a la tardor com a l’hivern, els peus pateixen més i acostumen a mullar-se perquè la pluja, el fang i el fred hi són més presents. De quina manera ho podem solucionar? Les bambes amb membrana impermeable són una de les solucions que diverses marques han proposat.

En aquest article, anem a explorar si córrer amb bambes amb Gore-Tex o membrana impermeable és la solució adequada dels dies de pluja i fred per mantenir el nostres peus calents i secs. Realment són una bona eina que cal tenir a l’armari per dies específics? Quin ha estat el resultat de les bambes que hem pogut posar a prova? 

Què és una bamba de córrer per muntanya amb membrana impermeable o Gore-Tex?

Les bambes de córrer per muntanya impermeables són aquells models que incorporen algunes característiques amb l’objectiu principal que l’aigua no aconsegueix entrar a l’interior de la bamba. La utilització de una membrana impermeable, com podría ser el famós Gore-Tex o la membrana Hydroguard de la casa Salming, a l’upper és la més coneguda i repetida. Altres modificacions que ajuden a evitar l’entrada d’aigua a la bamba poden ser la incorporació d’una polaina, la modificació de la llengüeta o la incorporació d’elements termosellats.


Poques són les marques de calçat especialitzades en Trail Running que no han incorporat algún model amb membrana impermeable. Al llarg de l’últim any, hem pogut provar les La Sportiva Jackal GTX que tenen les mateixes característiques que La Sportiva Jackal però la marca italiana ha incorporat la membrana Gore-Tex Invisible Fit perquè puguis ser utilitzades en dies de pluja i fred.  També hem tingut ocasió de posar a prova la bamba Salming Trail Hydro. En aquesta ocasió, la marca sueca ha agafat de referència el model Salming Trail 5 i ha creat un model diferent que incorpora la seva propia membrana anomenada Hydroguard.

Quines són les condicions ideals per córrer amb bambes amb membrana impermeable?

Hi ha tres factors que són claus a l’hora d’escollir unes bambes impermeables per sortir a córrer a la muntanya:

  • Temperatura – Després dels tests que hem fet, hem pogut comprovar que amb temperatures superiors als 10 graus els peus comencen a notar la falta de transpirabilidad. El rang de temperatura ideal per utilitzar-les creiem que es troba per sota dels 10 graus. 
  • Pluja – Els dies de pluja és quan més rendiment obtindrem de les nostres bambes impermeables. La membrana ens ajudarà a mantenir els nostres peu secs durant molt més temps i ens evitarà la incomoditat de córrer amb els peus molls. D’aquesta manera, podrem evitar les temudes butllofes.
  • Terreny – El terreny pel qual correrem també influeix. Si sabem que haurem de creuar un riu on l’aigua ens pot entrar dintre de la bamba, el camí humit o hi trobarem molts bassals, són elements que han de influir en l’elecció.

Quin són els seus avantatges?

Els principals avantatges de les bambes amb membrana impermeable són:

  • Peus secs i calents durant més temps: La membrana ens evita l’entrada d’aigua en els dies de pluja, quan trepitgem bassals o haguem de creuar rius amb poc cabdal.
  • Manteniment de la temperatura dels peus: sortir a córrer amb fred deixarà de ser un problema ja que la membrana ens ajudarà a mantenir  la temperatura des nostres peus.

Inconvenients

Els principals inconvenients són:

  • Menor transpirabilitat: cal tenir present la temperatura i les condicions que tindrem al llarg de la sortida per no acabar tenint problemes de calor al peus que poden derivar en butllofes.
  • Canya baixa: Si les bambes són de canya baixa i el mitjó es mulla per culpa de la pluja, l’aigua acabarà arribant a l’interior.
  • Major pes: Parlem de pocs grams, però el pes de la bamba acostuma ser superior.
  • Més cares: Acostuma ser superior que el del model sense membrana.

Recomanacions bambes de muntanya per córrer en dies de pluja

Ara que ja coneixem què és una bamba de córrer per muntanya, les condicions ideals per utilitzar-les i els seus avantatges i inconvenients, ha arribat el moment de parlar dels models que hem tingut l’oportunitat de testejar sobre el terreny. En aquesta ocasió, parlarem del rendiment que ens han donat dos models amb membrana impermeable com son les Salming Trail Hydro i les La Sportiva Jackal GTX.

Salming Trail Hydro

Les Salming Trail Hydro són una bona opció per aquells corredors de pes baix o mig que vulguin tenir control sobre el terreny que trepitgen. La casa sueca té la seva pròpia membrana impermeable anomenada Hydroguard que ens ha protegit de manera excel·lent durant els dies de pluja i fred, però que no aporta una subjecció molt elevada. Aquest fet, provoca que en terrenys tècnics s’hagi de reduir una mica la velocitat per la falta de precisió a l’hora de trepitjar. 

La combinació dels seus 5 mm de drop i la sola Vibram Megagrip, ens han permès gaudir d’una tracció excelent en terrenys humits i/o enfangats. Una bamba molt recomanable per sortides de 10 a 42 kilómetros. Alguns corredors, si les condicions i el terreny ho permeten, podria arribar a córrer alguna ultra trail curta amb elles. A Catalunya poden ser una molt bona elecció per curses que tinguin lloc al Ripollès, Montseny o la Garrotxa.

La review completa de les Salming Trail Hydro a la web de TrailRunningReview

La Sportiva Jackal GTX

Una de les últimes novetats de casa italiana La Sportiva són les La Sportiva Jackal GTX que incorporen la nova membrana Gore-Tex Invisible Fit. Aquest 2020 hem tingut l’oportunitat de córrer amb aquestes bambes que han estat dissenyades per córrer llargues distàncies. De moment, hem pogut fer sortides de fins a 30/35 kilómetres amb elles en condicions de fred i pluja.

La Sportiva Jackal GTX ens ha ofert un rendiment excel·lent en terrenys compactes on ens hem pogut moure a ritme alegres i amb agilitat sense cap mena de problema. Ens han permès correr i gaudir dels camins gràcies a la estabilitat i la tracción que hem obtingut en aquest tipus de terrenys. Per contra, en terrenys rocosos o descompostos hem trobat a faltar capacitat d’adaptació al terreny per part de la bamba. La trepitjada no és del tot còmode i falta una mica de flexibilitat a la mitja sola per tal de poder adaptar-nos més al terreny. 

Amb la nova membrana Gore-Tex Invisible Fit no hem tingut cap problema en dies de pluja, més enllà dels inconvenients de córrer amb una bamba de canya baixa. El nostre peu ha anat molt còmode a l’interior i no s’ha trencat  malgrat els elements externs de la muntanya que han fregat l’upper. Sense cap mena de dubte, una bamba ideal per corredors àgils en llarga distància. I una elecció molt encertada per aquells corredors més pesats que busquen quelcom per sortides de fins a distància marató on el cronòmetre no sigui una prioritat.

La review completa de les La Sportiva Jackal GTX a la web de TrailRunningReview

Ens agradaria molt rebre els vostres comentaris sobre l’experiència que heu tingut corrent per muntanya amb bambes impermeables!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *