Els millors frontals per córrer per muntanya

Pol Puig Collderram

Especialista en test de material de muntanya

Córrer per la muntanya de nit és una sensació única, els sentits s’aguditzen. Els camins coneguts es transformen en terreny hostil, s’escolten els sons del bosc i hi descobrim més vida. Una sensació de fragilitat i debilitat t’invaeix a les primeres sortides nocturnes, però al final t’hi acabes acostumbrant i ho gaudeixes, tant o més, que amb la llum solar. L’elecció d’un bon frontal és essencial per gaudir amb seguretat d’aquestes sortides nocturnes per la muntanya. Quina potència necessito? Bateria o piles? El pes és important? I si plou? Amb aquest guia intentarem posar llum aquests dubtes!

SELECCIÓ FEM MUNTANYA

Black Diamond Spot325

Black Diamond Spot325

Petzl Iko Core

Petzl IKO Core

Silva Trail Speed 4XT

Silva_Trail_Speed_4XT_Stirnlampe[640x480]

El món es divideix entre les corredores i corredors que els agrada córrer per la muntanya de nit i aquells que guarden les sabatilles a l’armari fins ben entrada la primavera. Gaudir de la muntanya a la nit aporta una experiència completament diferent de quan ho fem amb llum solar.  Quan correm de nit, el nostre camp de visió es redueix a la llum del nostre frontal i els nostres sentits s’aguditzen. Descobrim la vida nocturna de la muntanya. Escoltem més animals, el vent bufa amb més intensitat i qualsevol soroll o moviment s’amplifica. El nostre cos està més alerta i l’experiència s’acostuma a viure amb una intensitat elevada. Fins i tot, amb un punt d’adrenalina que ens recorre el cos a cada canvi.

El frontal és un element clau a l’hora de fer muntanya, perquè serà la llum del nostra camí. L’objectiu d’aquesta guia és explicar quins són els factors claus que cal tenir present a l’hora d’escollir un frontal per córrer per muntanya. Marques com Petzl, Silva, Ledlenser o Black Diamond ens ofereixen una gran diversitat de frontals amb l’objectiu de cobrir totes les necessitats. Encenem el frontal del coneixement i anem a posar llum a l’elecció del frontal!

DSCF7142

Córrer, Caminar, Esquí de Muntanya, Ciclisme… Quina activitat tinc pensat fer?

Malgrat que hi ha frontals que ens poden aportar una versatilitat molt gran que ens permeten utilitzar-los amb un bon número d’activitats a la muntanya, cal tenir present quin o en quines activitats tenim pensat utilitzar-l’ho. Anem a posar-hi un exemple personal per veure quines necessitats ha de cobrir el nostre frontal.
En el meu cas, córrer per muntanya i l’esquí de muntanya són els esports on més hores inverteixo al llarg de l’any. Sóc dels que gaudeix corrent per la muntanya de nit. A l’hivern és quan hi dedico més hores, però a l’estiu també. Amb algunes curses de llarga distància sempre tens algun tram de nit. Amb l’Esquí de Muntanya utilitzo al frontal quan sortim ben d’hora al matí, però sempre el porto com a element de seguretat. Mai se sap què pot passar i les hores de llum acostumen a ser escasses. Un frontal potent i resistent al fred ens pot treure d’una situació problemàtica. També gaudeixo fort pedalant però en poques ocasions m’ha tocat fer-ho de nit. En resum, necessito un frontal potent capaç d’aguantar qualsevol situació a la muntanya i que la bateria sigui resistent al fred.

En aquesta guia ens centrarem amb les necessitats dels corredors de muntanya, però sense oblidar que molts practiquen una gran diversitat d’esports. És quelcom que cal tenir present a l’hora d’escollir un frontal.

Quants lumens ha de tenir el frontal?

La potència del frontal és una de les primeres característiques que tenir clara per començar a cercar-ne el model. La potència és la quantitat de llum que el frontal serà capaç de proporcionar-nos. Cal estar atent ja que moltes marques ens mostren la potència màxima d’aquell frontal, però en moltes ocasions només la podem tenir durant 1 o 2 hores.  

Simplificant-ho una mica, hem dividit els frontals en tres grans grups segons la seva potència:

  • fins a 300 Lumens: suficients per sortides a ritmes moderats en terrenys poc tècnics. Els que més s’acostumen a utilitzar en les típiques sortides rodadores. Més endavant, parlarem del Black Diamond Spot325 que hem pogut posar a prova.
  • 600 lúmens: aquesta potència ens permet moure’ns a ritmes lleugers per terrenys més tècnics. Ideal per entrenaments on busquem ritme i carreres on anem a buscar crono. També per carreres de llarga distància ens ha estat de gran utilitat. Parlem de frontals com el Silva Cross Trail 3 o el Petzl Iko Core.
  • 1000 lumens o més: Son els frontals més potents i que més versatilitat aporten. Tindrem una il·luminació molt amplia i agradable. Podem córrer sense problemes per qualsevol terreny. Els recomanem a gent que surti per terrenys desconeguts ja que permet veure l’entorn o que busqui versatilitat ja que ens permet utilitzar-lo per pedalar.

També tenim els frontals d’emergència com el Black Diamond Sport160 que aporten un màxim de 160 lumens de potència, però són una gran eina per portar sempre al fons de la motxilla. Ocupen poc espai i  permeten que ens movem per muntanya a la nit en cas de necessitar-ho.

DSCF7141

Piles? Bateria recarregable? Quina és la millor solució?

A l’hora d’escollir un frontal per córrer per muntanya, cal valorar si és millor que s’alimenti amb piles o amb bateria. A més de la nostres necessitats, també cal valorar el factor ecològic.

Els frontals amb bateria recarregable són gairebé sempre la millor opció pels corredors de muntanya. Aquells corredors que no vulguin fer ultra trails de més d’una nit i utilitzin el frontal cada setmana, els serà molt millor utilitzar-ne un que funcioni amb bateria. Només cal estar pendent d’anar-lo recarregant per no quedar-nos sense bateria a mitja sortida. Serà un gran estalvi econòmic i també ecològic.

Quan es interessant tenir un frontal que funcioni amb piles? En carreres o bé sortides on preveiem que la durabilitat de la bateria no sigui suficient, podrem portar dos jocs de piles a sobre i tindrem molta més durabilitat. Aquesta situació acostuma a ser puntual i realment no paga la pena utilitzar un frontal amb piles (a no ser que siguin recarregables) de forma diaria.

Alguns frontals com el nou Petzl Iko Core permeten que el frontal funcioni amb bateria recarregable i també amb piles. D’aquesta manera, tenim un frontal que ens aporta més durabilitat i versatilitat. 

Aquells corredors de muntanya que el fred no els faci por, és recomanable buscar un frontal que ens permeti portar la bateria a la jaqueta o la motxilla. En condicions de fred la bateria durarà més temps perquè no patirà el fred. A més, portarem menys pes al cap i evitarem el molest rebot que provoquen les bateries d’alguns models.

Puc córrer sota la pluja amb un frontal? Què passa si es mulla?

Córrer sota la pluja i de nit és sempre un bon plan no? Encara que no ens agradi sempre ens hi podem trobar i més val que no se’ns apagui el frontal per culpa de l’aigua. En aquest punt, us presentem les sigles de protecció IPXY. Aquesta nomenclatura forma part d’una classificació internacional que ens parlar de la resistència d’un producte davant de l’entrada de líquids i sòlids.

Els nostres frontals es troben constantment exposats aquests elements i és molt recomanable que tinguin un mínim de protecció perquè pugui continuar funcionant sense problemes.  El mínim que ha de tenir el nostra frontal és IPX4 ja que ofereix protección contra l’aigua però no és impermeable. IPX5 i IPX6 són els valors ideals ja que el nostra frontal estarà protegit sota pluja intensa. Suficient per córrer durant hores sota la pluja. També trobarem models amb IPX7 però és massa perquè parlem de llums capaces de submergir-se 1 metre de profunditat. En resum:

  • IPX4 – El mínim de protecció que ha de tenir el nostra frontal. Ideal per sortides sense pluja o amb molt poca intensitat.
  • IPX5 o IPX6 – Excelent protecció i suficient per córrer moltes hores sota la pluja.
  • IPX7 o IPX8 – Anem sobrats de protecció. Valorable si correm Raids d’Aventura on ens toqui creuar algun sector d’aigua de nit.

El pes és important?

El pes del material a la muntanya sempre és un valor a tenir present però no és un dels més importants en aquest cas perquè hi ha molts factors que hi influeixen. L’objectiu principal es evitar l’odiat rebot de la bateria quan correm. En aquest punt, hi intervenen diversos factors com el pes de la bateria (molts fabricants ofereixen el pes amb i sense bateria), la força que tingui la cinta elàstica i si va cedint al llarg dels quilòmetres.

En el cas de frontals com el Black Diamond Spot325 parlem d’un frontal de 86 grams amb les tres piles AAA incluides. No tindrem cap problema de rebot perquè el pes es mínim i la cinta elàstica és suficient per aguantar.

El Silva Trail Speed 4XT arriba a pesar 258g amb la bateria inclosa. En zones tècniques o ritmes elevats, hem notat el rebot. Ara bé, el cable extensor que porta ens ha permès correr amb la bateria a la motxilla o a la jaqueta i ja no ho hem patit més.

Ara que ja coneixem quin són els aspectes principals per escollir el frontal per córrer per muntanya que més s’adapta a les nostres necessitats. Anem analitzar tres models que hem tingut l’oportunitat de posar a prova.

Prova de Frontals de córrer per muntanya

Black Diamond Spot325  
Potencia: 325 lumens durant 4 hores y 160 lumens durant 8 hores
Bateria – 3 piles AAA
Protecció – IPX8
Pes – 86 grams amb bateria
Review sencera a TrailRunningReview

El Black Diamond Spot325 és un frontal lleuger i amb una potència suficient que ens permet córrer per muntanya sense cap problema a la nit. Un frontal que li traiem el màxim rendiment aquelles sortides rodadores per terrenys poc tècnics i en terrenys coneguts o ben senyalitzats.  Ha estat la nostra elecció per aquells dies on la primera hora és de nit o bé, sortides on no sabem si se’ns farà fosc.

Amb només dos botons tindrem el control total del frontal. Podrem escollir el mode de llum a utilitzar (té tres focos) i la intensitat d’aquesta segons les nostres necessitats. És fàcil d’aprendre i la seva lleugeresa evita l’odiat rebot.

No ens agrada que funcioni amb piles perquè és un gasto continu i un dany ecològic si no comprem unes piles reutilitzables.

Petzl Iko Core
Potencia: 500 lumens durant 2h30 minuts i 100 lúmens durant 9 hores
Bateria – Bateria CORE i 3 piles AAA
Pes – 80 grams amb la bateria inclosa.
Protecció – IPX4

Una de les revolucions aquest 2020 ha arribat de la marca francesa Petzl amb el llançament del Petzl Iko Core. Aquest frontal té una potència de 500 lumens, pot funcionar amb bateria o piles AAA i el seu sistema d’ajustament s’ha fabricat amb un disseny innovador utilitzant el plàstic semi-rigid Airfit. És un frontal ultralleuger que no es nota quan el portem posat, no rebota quan correm i no ens deixa marca al front. Només té un botó des d’on es controla la potència. Porta una bossa blanca per guardar-lo plegat i aquesta mateixa bossa ens servirà per fer-la servir com a difusor si el volem fer servir com a làmpara dins una tenda de campanya. 

La il·luminació ens la dona les dues fileres de leds blancs que s’encenen segons la potència desitjada. No genera l’efecte túnel i el camp visual es força ampli. És un frontal ideal per a entrenaments o curses de fins a dues hores o per a excursions nocturnes més llargues. El podem portar a la motxilla plegat, ocupant molt poc espai i amb molt poc pes. En una ultra ens pot servir com a frontal de reserva donant-nos molta llum durant molta estona mentre carreguem el frontal principal.

Silva Trail Speed 4XT
Potencia: 1200 lumens de potència màxima durant 5 hores i 450 lumens durant 8 hores
Batería – Batería de Li-Ion 7.4V 3.3Ah
Protecció – IPX5
Pes – 258 grams amb bateria i 86 grams sense bateria
Review sencera a TrailRunningReview

Una de les revolucions aquest 2020 ha arribat de la marca francesa Petzl amb el llançament del Petzl Iko Core. Aquest frontal té una potència de 500 lumens, pot funcionar amb bateria o piles AAA i el seu sistema d’ajustament s’ha fabricat amb un disseny innovador utilitzant el plàstic semi-rigid Airfit. És un frontal ultralleuger que no es nota quan el portem posat, no rebota quan correm i no ens deixa marca al front. Només té un botó des d’on es controla la potència. Porta una bossa blanca per guardar-lo plegat i aquesta mateixa bossa ens servirà per fer-la servir com a difusor si el volem fer servir com a làmpara dins una tenda de campanya. 

La il·luminació ens la dona les tres fileres de leds blancs que s’encenen segons la potència desitjada. No genera l’efecte túnel i el camp visual es força ampli. És un frontal ideal per a entrenaments o curses de fins a dues hores o per a excursions nocturnes més llargues. El podem portar a la motxilla plegat, ocupant molt poc espai i amb molt poc pes. En una ultra ens pot servir com a frontal de reserva donant-nos molta llum durant molta estona mentre carreguem el frontal principal.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *