Rellotges GPS per córrer per muntanya – Analitzem els millors

Pol Puig Collderram

Especialista en test de material de muntanya

El rellotge GPS s’ha convertit en un element essencial pels corredors de muntanya gràcies a l’ampli ventall de funcionalitats que ens ofereixen a causa de la gran evolució que han tingut en els últims 10 anys. A part de ser una eina essencial per aquells als qui els agrada ser coneixedors del ritme o les pulsacions per poder seguir plans d’entrenament, els rellotges GPS actuals són una eina altament útil en aquells moments de perill a la muntanya. Poder seguir el track prèviament planificat, ens permet saber si ens hem desviat de la ruta o seguir-la en cas de mala visibilitat. També ens permet saber a l’alçada on som i el recorregut que ens queda per arribar al nostre destí. Ja sigui com a eina d’entrenament o de seguretat, saber escollir el rellotge GPS que més s’adapta a les nostres necessitats és una elecció important.

En aquesta comparativa de rellotges GPS, hem escollit quatre models de quatre marques diferents com són el Suunto 9 Baro, el Polar Grit X, El Garmin Fenix 6x PRO y el Coros Vertix. Per comparar-los, hem seleccionat 4 aspectes veritablement rellevants i útils pels corredors de muntanya amb l’objectiu que pugueu pendre la decisió correcte a l’hora d’escollir-lo.

· Precisió: Les dades que ens ofereix són creíbles?

· Navegació: Permet seguir tracks? Ens avisa quan marxem de la ruta?

· Entrenaments: Quines opcions ens ofereix a l’hora de planificar entrenaments?

· Autonomia: Durabilitat de la bateria

SELECCIÓ FEM MUNTANYA

GARMIN FENIX 6X PRO

SUUNTO 9 BARO

POLAR GRIT X

COROS VERTIX

GARMIN FENIX 6X PRO

https://www.trailrunningreview.com/es/Garmin-Fenix-6X/REVIEW–2082.html

El Garmin Fenix 6X Pro va ser presentat a la última edició de la UTMB on Pau Capell es va proclamar guanyador. A Chamonix vam tenir l’oportunitat de veure per primera vegada un dels millors rellotges GPS que podem trobar a l’actualitat per la gran quantitat de funcionalitats i també per la precisió de les dades que ofereix. És un dels models de preu més elevat, però les funcionalitat són il·limitades i es de gran utilitat pels corredores més exigents.

 • Precisió: Hem corregut molts kilómetres amb ell per tot tipus de terreny i mai ens ha deixat tirats. Sempre ens ha marcat amb una precisió excel·lent el track sense importar la zona per on hem corregut ni les condicions climatológiques. Pujant la Canal de l’Ordiguer al Cadí ha estat l’únic moment on el GPS s’ha tornat boig. La lectura de pulsacions es molt més acurada amb la cinta al pit que no pas amb el lector que hi ha el canell.
 • Navegació – Si volem seguir els tracks amb mapes a tot color, només ho podrem fer amb la versió més cara que es la 6X PRO. La resolució i el contrast de la pantalla ens permeten seguir el track sense cap problema. A més, si ens desviem del track rebrem un avis.
 • Entrenaments – La aplicació Garmin Connect ens permet planificar entrenaments amb una facilitat extrema i un alt nivell de personalització. El rellotge t’avisa mentre corres dels diferents blocs perquè puguis estar concentrar en l’objectiu del moment.
 • Autonomia – Al test de batería que vam fer, ens va durar 62 hores i 6 minuts. Demostra que és suficient per la gran majoria d’activitats. A part, si escolliu la versió Pro Solar la batería s’allargarà gràcies a l’energia solar.

El Garmin Fenix 6X PRO és un rellotge que ens ofereixes una precisió i una durabilitat de la bateria molt elevada. El podrem fer servir durant moltes hores i n’extreure’m un munt de dades rellevants que ens ajudaràn a saber l’estat de forma actual i també la nostra evolució.

SUUNTO 9 BARO

https://www.trailrunningreview.com/es/Suunto-9/REVIEW–1916.html

Després d’una poc exitosa gamma Spartan, la marca finlandesa ens va llençar al mercat el que hauria de ser el principal rival del Garmin Fenix, el Suunto 9 Baro. És un model que des del seu llençament no ha deixat de rebre constants actualitzacions i millores que l’han convertit en un excel·lent rellotge per córrer per muntanya.

 • Precisió: La precisió del Suunto 9 Baro es excelent. Realment, no ens ha fallat en cap de les sortides i sempre ens ha permés començar l’activitat ràpid. Quan hem volgut medir les pulsacions, cal afegir la cinta per tenir una major precisió.
 • Navegació: Gràcies a la recent integració de la plataforma Koomot, el Suunto 9 Baro ens ofereix la navegació gir a gir. També ens permet ( si som usuaris premium de Wikiloc) a passar-nos els tracks directament i seguir-los. Això si, de moment no hi podem col·locar mapes.
 • Entrenaments: Segurament, la part on més marge de millora tenen respecte tots els altres rellotges. Sembla mentida que Suunto no hagi prioritzat aquest apartat perquè el convertiria en un rellotge molt complet. Els entrenaments són molt simples.
 • Autonomia: Amb la grabació cada segon tenim 25 hores i 40h si ho fem cada 60s. Es pot ajustar una mica amb petits canvis com el brillo, la iluminació, el bluetooth… La sensació es que l’hem de carregar un parell de vegades a la setmana segons l’utilització

POLAR GRIT X

https://www.trailrunningreview.com/es/Polar-Grit-X/REVIEW–2358.html

Una de les grans sorpreses del 2020 va ser el llençament del Polar Grit X, un rellotge GPS dissenyat per satisfer les necessitats dels corredors de muntanya. És un rellotge que ens va coneixent dia a dia, cosa que li permet saber el nostre estat i fer-nos propostes d’entrenaments segons el cansament i els objectius.

 • Precisió: Els sensors que incorpora són d’alta qualitat i ens ho ha demostrat en totes les sortides de muntanya que hem fet perquè no hem tingut cap error. El seu sensor óptica Polar Precision Time ha incorporat novetats amb l’objectiu que les dades de lectura al canell siguin més fiables ( Ara té 10 leds de diferents colors), però la millor opció segueix essent la cinta del pit.
 • Navegació: Com amb el Suunto 9 Baro, la navegació pas a pas ens arriba gràcies a la plataforma Komoot. També hi ha la possibilitat de pujar les rutes amb via la plataforma Polar Flow i enviar-les al rellotge.
 • Entrenaments: És un dels punts forts del rellotge ja que ens permet introduïr i planificar els nostres entrenaments amb total llibertat. Si no disposem d’un entrenament planificat, la funció FitSpark ens oferirà un pla d’entrenaments adaptat al nostre estat (s’actualitza a diari) i també els objectius que podem introduir
 • Autonomia: Malgrat que Polar comenta que la bateria dura fins a 40 hores, els tests que hem realitzat no han superat les 34h i 30 minuts. De totes maneres, sembla quelcom suficient per realitzar la majoria d’activitats.

COROS VERTIX

https://www.trailrunningreview.com/es/Coros-Vertix/REVIEW–2176.html

El Coros Vertix es un rellotge per aquells corredors de muntanya extrems que busquin un model que sigui resistent a les condicions extremes i amb una bateria que duri llargues jornades a la muntanya.

 • Precisió: La precisió del Coros Vertix es excel·lent quan mesura l’alçada i les distàncies, però en cambis de ritmes curts va donar errors. Com en tot els altres models, la precisió del pulsómetre de canell és orientativa i menor que la cinta de pit.
 • Navegació: Permet seguir rutes (pujades de Wikiloc o com arxiu via APP) i per defecte tindrem una resolució de 1km. Ara bé, han incorporat un botó anomenat KNOB que funciona com una rodeta i ens permet guanyar una resolució de fins a 25m. A part, quan ens desviem 100m ens avisarà.
 • Entrenaments: Es poden programar els entrenaments per intervals, amb objectius aeróbic o anaeróbics. L’únic inconvenient es si entrenem amb el ritme com a principal dada, ja que es dificil de trobar perquè el valor es orientatiu. Ara bé, la resta de dades són precises i molt fàcils de visualitzar.
 • Autonomia: amb màxima precisió arriba el Coros Vertix arriba a 60hores que han de ser suficients per la gran majoria d’activitats que realitzarem.

One Reply to “Rellotges GPS per córrer per muntanya – Analitzem els millors”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *