Les millors sabatilles amb la millor tracció per a terrenys enfangats

Zones com el Montseny, la Garrotxa o el Berguedà es vesteixen de gala a la tardor. Les pluges converteixen les muntanyes situades en aquestes zones en un paradís per poder córrer. Corriols i senders plegats de fulles i de fang. Cal saber escollir amb quina sabatilla córrer per aquestes zones per poder-ne gaudir al màxim. Avui parlarem de sabatilles amb poca amortiguació i molt de tac que ens ajudaran en aquests terrenys típics de la tardor.

Zegama es Zegama, però a Catalunya tenim zones que a la tardor ens regalen uns paisatges preciosos per anar-hi a córrer. Zones com el Montseny, la Garrotxa o el Berguedà es converteixen en les millors localitzacions per anar a córrer. Corriols coberts per arbres colorits que estan a punt de perdre totes les fulles, i els corriols ben enfangats abans no arriba l’hivern, gràcies a les ja no tan abundants pluges. Un territori excel·lent que per gaudir-lo al màxim cal saber escollir quines sabatilles de córrer per muntanya cal portar.

¿Com són les sabatilles per córrer en terrenys enfangats?

El calçat que més s’adapta a córrer per la muntanya quan aquesta està ben mullada i enfangada acostuma a ser una sabatilla amb poca amortiguació perquè el propi terreny ja amortigua part de la nostra trepitjada. Una altre característica destacable és el dibuix de la sola que ha de tenir tacs profunds i separats suficientment entre si perquè el fang no s’enganxi i ens faci relliscar. A més, caldrà escollir un compost com el Vibram Megagrip que ofereix una adherència bona en terrenys humits.

A continuació, us presentem 4 models que us ofereixen unes prestacions ideals per córrer per muntanya en terrenys humits i enfangats.

LA SPORTIVA LYCAN 2

SALOMON SPEEDCROSS 5

INOV-8 MUDCLAW 300

SALOMON S/LAB XA AMPHIB 2

LA SPORTIVA LYCAN 2

Es el model més versàtil i que millor rendiment us oferirà en tot tipus d’entrenament.  La Sportiva Lycan 2 són unes sabatilles de córrer per muntanya pensades per entrenar. Per aquest motiu, la casa italiana ha escollit el seu compost Frixion Azul que aporta una bona adherència en una gran multitud de terrenys.

Perquè les recomanem per terrenys humits i enfangats? El dibuix de la sola aporta una tracció molt bona quan el terreny està tou. Els tacs es claven perfectament al terreny humit i enfangat, sense perdre la potència. A  més, amb un drop de 6mm us permet tenir control per aquest tipus de terrenys. Una sabatilla ideal per sortides a ritme fàcil i per un corredor de pes mig.

SALOMON SPEEDCROSS 5

Els clàssics mai fallen, i les Salomon Speedcross porten trepitjant terrenys enfangats molt abans de que molta gent descobrís el trail running. És una sabatilla que porta el fang a l’ADN i  és quelcom que es pot apreciar amb una ullada. 

Al llarg dels anys ha anat introduint millores a les Salomon Speedcross 5 perquè siguin encara més agressives en els terrenys més mullats i enfangats. Ens trobem amb una sola que utilitza el compost Contragrip de la pròpia marca, i amb un tacs amb forma de V que guanyen separació amb aquesta versió. 

Fora de terrenys humits, notareu de seguida que és una sabatilla massa dura i que la sola es gasta molt ràpid quan les condicions no són les òptimes. Us deixem un video del 2011 on Kilian Jornet descriu la tercera versió a TrailRunningReview:

INOV-8 MUDCLAW 300

Inov-8 és una marca que va néixer al Lakes District d’Anglaterra, i allà tenen una llarga història de córrer per terrenys enfangats. La marca britànica té diversos models enfocats a córrer en terrenys molls i plens de fang, però avui parlarem de les Inov-8 MUDCLAW 300 ens han enamorat.

Es una sabatilla molt extrema de 300 g de pes amb uns tacs de 8mm. La mitja sola també es dura i ha estat fabricada amb una sola peça de EVA que ens aporta suficient amortiguació per aquest tipus de terrenys. L’objectiu és trobar l’equilibri entre una amortiguació que ens freni l’impacte, però que al mateix temps ens permet transmetre la màxima força per traccionar en terrenys fangosos.

El drop de 6mm és ideal per tenir control de la trepitjada i el disseny de la sola funciona a la perfecció. Tacs triangulars que mosseguen el fang i tenen una bona separació entre ells. A tot això, cal sumar-hi un compost tou que ens aportarà un plus d’adherència.

SALOMON S/LAB XA AMPHIB 2

Les Salomon S-LAB XA Amphib 2 són unes sabatilles específiques per swimrun, però que funcionen de meravella en terreny fangós aquells corredores qui vulguin tenir un control total de la trepitjada. En Remi Bonnet va guanyar Zegama l’any 2018 amb ells. És una sabatilla molt lleugera, amb un drop de 4mm i una horma afilada que abraça molt bé el peu. 

És un model ideal per aquells corredors que vulguin moure’s ràpid i de forma eficaç per terrenys enfangats. L’estructura de les Salomon S-LAB XA Amphib 2 permeten al corredor tenir un  contacte molt sensible amb el terreny i dominar la trepitjada. No són les que tenen els tacs més agressius, però si que ofereixen un control alt del terreny.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *